Smartphone modern utawa supercomputer modern: sing luwih kuat?

Yen sampeyan minangka jinis wong sing seneng nonton program ilmiah populer ing TV, sampeyan bisa uga wis krungu sawetara teori Dr. Apio sing narik kawigaten babagan masa depan sing bakal ditindakake. Nanging, ing kiriman iki, kita bakal lelungan bali menyang jaman kepungkur, kanthi inspirasi saka prekara sing diwartakake Kaku ing salah sawijining buku pungkasan:'Dina iki, ponsel sampeyan duwe kekuwatan komputer luwih akeh tinimbang kabeh NASA ing taun 1969, nalika nyelehake loro astronot ing rembulan.'Kayane angel dipercaya, nanging sejatine kasunyatane - aparat genggaman tangan sing nuli dienggo manuk duwe babi duwe kapabilitas komputasional sing luwih gedhe tinimbang gudang mesin sing digunakake kanggo nuntun kerajinan ing luar angkasa udakara 45 taun kepungkur.
Apollo Guidance Computer, kacepetan jam 0,043MHz - Smartphone modern utawa supercomputer modern: endi sing luwih kuat?Apollo Guidance Computer, 0,043MHz jam kacepetan Multiple Sistem IBM / 360 Model 75 komputer mainframe, regane nganti $ 3,5 yuta saben-saben nalika nggayuh papan sing akeh banget, lagi operasional ing NASA. Saben bisa nindakake sawetara atus ewu operasi tambahan per detik, lan total kapasitas memori ana ing kisaran megabyte. Minangka kanggo Pitunjuk Apollo 70-pon, 70-Modul Komando Apollo 11, yaiku mesin sing duwe memori 64 kilobytes lan dioperasikake 0,043MHz. Yen dibandhingake, iPhone 5s, sing bisa gampang dilebokake ing kanthong apa wae, duwe CPU sing mlaku kanthi kecepatan nganti 1,3GHz - cukup kanggo ngaktifake mayuta-yuta pitungan saben detik. Lan RAM 1GB saka iPhone mesthine cukup kanggo nyimpen kode 6 megabyte sing digawe NASA kanggo ngawasi status pesawat ruang angkasa lan astronot ing taun 1969.
Supercomputer Cray-1 mlayu ing 80MHz - Smartphone modern utawa supercomputer modern: endi sing luwih kuat?Supercomputer Cray-1 mlayu ing 80MHz Pirang-pirang taun mengko, ing taun 1975, supercomputer jenenge Cray-1 teka. Iki minangka mesin sing apik lan apik banget sing 'mabur' kanthi laju 80MHz. Nalika umume digunakake kanggo proyek ilmiah, kayata simulasi interaksi cairan, salah sawijining bocah lanang nakal kasebut mbantu nggawe CGI kanggo film Tron pisanan, dirilis ing taun 1982. Nanging kekuwatan komputasi mentah Cray-1 & apos; 80 yuta titik ngambang operasi per detik (FLOPS) ngguyu karo standar saiki & apos; unit grafis ing njero iPhone 5s ngasilake udakara 76,8 GFLOPS - meh kaping ewu kaping luwih. Lan mesthine, iPhone bisa nampilake grafis 3D sing katon luwih apik tinimbang adegan Lampu Sepeda Tron & apos. Ing cathetan sing ana gandhengane, supercomputer Cray-2 dirilis 10 taun sawise Cray-1 lan dadi supercomputer paling cepet ing dunya nganti taun 1990. Nanging sanajan kanthi kinerja nganti 1,9 GFLOPS, mesin 200 kilowatt digawe adhem kanthi cair isih ana ing mburi Apple iPhone, paling ora nalika nerangake rating GFLOPS.
Deep Blue - isih durung apik banget kaya smartphone - Smartphone modern utawa supercomputer modern: sing luwih kuat?Deep Blue - isih durung apik kaya smartphone Deep Blue minangka supercomputer liyane sing bisa sampeyan wis krungu. Mesin kasebut paling misuwur amarga menang nglawan juara catur jagad kasebut Garry Kasparov kanthi skor 2: 1 ing pertandingan 6 game. Kedadeyan kasebut tanggal 11 Mei 1997, nalika Deep Blue dadi komputer kaping 259 sing paling kuat ing saindenging jagad. Iki nuduhake pamrih kinerja 11,38 GFLOPS lan bisa ngevaluasi 200 yuta posisi ing papan catur saben detik (sanajan isih durung cukup kanggo mbukak Crysis, miturut kita). Dina iki, udakara 17 taun sabanjure, GPU ARM Mali-T628MP6 ing jero Samsung Galaxy S5 adhedhasar Exynos ngasilake 142 GFLOPS. Lan GPU 192-inti ing Tegra K1 SoC ngasilake pucuk sing luwih apik ing 364 GFLOPS. Mesthi, iki bisa uga ora luwih unggul tinimbang Deep Blue nalika main catur, nanging babagan kehebatan, kekuwatan nomer, prosesor grafis seluler iki luwih kuwat.
Dadi, teknologi mesthi maju, lan teknologi kasebut cepet banget. Sing dibutuhake supercomputer kanggo ngitung saiki bisa dadi potongan kue kanggo smartphone (utawa apa wae sing bakal diowahi) sing bakal digunakake ing taun 2020, kaya smartphone saiki & apos; duweni potensi pangolahan supercomputer modern. Apa sing bakal kita gunakake kanggo nggunakake daya komputasional iki, minangka topik sing beda-beda. Aja bebas nuduhake ramalan sampeyan ing komentar!
referensi: Mingguan Komputer , Cray-1 (Wikipedia), DigiBarn , Biru jero (Wikipedia), Hardware Tom & Apos;