Pernyataan Syarat Python - Yen, Liyane lan Elif

Ing tutorial iki, kita bakal nemokake cara nggunakake if, else lan elif pratelan ing Python.

Nalika ngode nganggo basa apa wae, ana kalane kita kudu njupuk keputusan lan nglakokake sawetara kode adhedhasar asil keputusan.

Ing Python, kita nggunakake if pratelan kanggo ngevaluasi sawijining kahanan.




Python Yen Pranyatan

Sintaksis saka if pratelan ing Python yaiku:

if condition:
statement

Pay manungsa waé khusus kanggo semi-titik : lan ing lekukan .


Kita nggunakake operator logis kanggo ngevaluasi kahanan. Operator logis yaiku:



  • Padha karo: a == b
  • Ora padha: a != b
  • Kurang saka: a < b
  • Kurang saka utawa padha karo: a <= b
  • Luwih gedhe saka: a > b
  • Luwih saka utawa padha karo: a >= b

Kode ing ngisor iki if pratelan dileksanakake mung yen kondisi dievaluasi dadi true.

Tuladha if pratelan ing Python:

password = 'Hello' if len(password) < 6:
print('password too weak - should be at least 6 characters')

Output:


password too weak - should be at least 6 characters

Ing kode ing ndhuwur, kita ngevaluasi dawa sandhi. Kahanan kasebut yaiku, dawane ora kurang saka 6 karakter.

Iki diarani dening operator sing kurang saka _ _ _ _.

Amarga senar 'Halo' kurang saka 6 karakter, mula kondhisi bakal dievaluasi bener lan mula kita ndeleng pratelan cetak kasebut.



Python Yen… Pernyataan liyane

Yen asil evaluasi salah lan kita pengin tumindak ing asil, mula kalebu < pratelan


Sintaksis saka else pratelan katon kaya:

if...else

Dadi, terus nganggo conto sing padha ing ndhuwur, yen kita pengin menehi katrangan manawa pangguna ngerti manawa tembung sandhine wis suwene sing dibutuhake, kita lebokake ing if condition:
statement_1 else:
statement_2
blok

Tuladha:

else

Output:


password = 'Mission' if len(password) < 6:
print('password too weak - should be at least 6 characters') else:
print('your password was accepted')

Ing kasus iki, tembung 'Misi' duwe 7 karakter dadi your password was accepted kondhisi dievaluasi dadi salah. Amarga kita duwe if blok, banjur nomer loro else pratelan dileksanakake.



Multiple Yen… Liya Kanthi Elif

Nalika program kudu ngatasi luwih saka rong kasus, kita kudu nggunakake macem-macem print() lan if pamblokiran Tembung kunci else tegese liya yen.

Contone, kita duwe program sing kudu nemtokake jinis segi telu adhedhasar 3 input bilangan bulat.

  • Segitiga skala yaiku salah siji ing endi kabeh telung sisi dawane beda
  • Segitiga Isoseles duwe loro sisine kanthi dawane padha
  • Segitiga podo yaiku ing endi kabeh sisi padha
elif

Output:


a = 5 b = 5 c = 5 if a != b and b != c and a != c:
print('This is a scalene triangle') elif a == b and b == c:
print('This is an equilateral triangle') else:
print('This is an isosceles triangle')

Contone iki nggambarake cara ngatasi luwih saka rong kasus. Kaya sadurunge, elinga This is an equilateral triangle lan lekukan.

Ora ana watesan nomer : s sing bisa digunakake. Mung kudu ana siji elif pratelan sing dadi nyekel kabeh. Yen kabeh else pratelan gagal, banjur if pratelan dileksanakake.



Operator Ternary Python (Ringkes Yen… Liyane)

Yen kita duwe else blok, kita bisa nggunakake operator ternary lan nulis if...else blok ing sak baris.

Sintaksis yaiku:

if...else

Tuladha:

condition_if_true if condition else condition_if_false

Output:

a = 100 b = 200 print('A') if a > b else print('B')

Kesimpulan

  • Sing B lan if...else pernyataan ngontrol aliran program.
  • Pernyataan yen ing program digunakake kanggo njupuk keputusan.
  • Pernyataan yen dievaluasi adhedhasar kondisi sing ditemtokake.
  • Blokir liya bisa dilampirake karo pratelan yen banjur dieksekusi yen kondisine salah.
  • Blokir liya ora bisa ana karo pernyataan yen.
  • Pratelan elif bisa dilampirake karo pratelan yen ana macem-macem kahanan.