Dhaptar Python

Ing tutorial iki, kita bakal sinau babagan Dhaptar Python; cara nggawe dhaptar, ngakses item, mbusak item, mbusak dhaptar lan liya-liyane.

Ing Python, Dhaptar digawe nganggo tanda kurung [] lan saben item ing dhaptar kasebut dipisahake karo koma ,.

Dhaptar Python bisa ngemot macem-macem jinis obyek, mula kabeh ora kudu ana senar, utawa ongko. Contone, kita bisa duwe dhaptar sing ngemot jinis campuran:


mixedTypesList = ['a', True, 1, 1.0]

Cara Nggawe Dhaptar

colorsList = ['red', 'green', 'blue'] print(colorsList)

Output:

['red', 'green', 'blue']

Cara ngakses Item saka Dhaptar

Elingi: item pisanan ing dhaptar yaiku ing indeks 0.


colorsList = ['red', 'green', 'blue'] print(colorsList[2])

Output:



blue

Ngakses Rentang Barang (Ngiris)

Kita bisa nemtokake macem-macem barang saka dhaptar kanthi nemtokake indeks wiwitan lan indeks pungkasan. Kita nggunakake : operator.

Cathetan: Ing conto ing ngisor iki, output saka indeks 1 (kalebu) menyang indeks 4 (ora kalebu)

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange', 'yellow', 'white'] print(colorsList[1:4])

Output:


['green', 'blue', 'orange']

Indeks Negatif

Kita bisa ngakses item ing dhaptar kasebut saka pungkasan kanthi nemtokake nilai indeks negatif. Contone -1 tegese barang pungkasan lan -2 tegese barang pungkasan nomer loro.

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] print(colorsList[-1])

Output:

orange

Ganti Nilai Barang

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList[3] = 'yellow' print(colorsList)

Output:

['red', 'green', 'blue', 'yellow']

Cara Loop Liwat Dhaptar

Kita bisa muter dhaptar nganggo for gelung


colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] for i in colorsList:
print(i)

Output:

red green blue orange

Cara Nambahake Item menyang Dhaptar

Ana rong cara kanggo nambah barang menyang Dhaptar ing Python, append() lan insert()

Sing append() cara nambah item ing pungkasan dhaptar:

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList.append('yellow') print(colorsList)

Output:


['red', 'green', 'blue', 'orange', 'yellow']

Sing insert() cara nambah item ing indeks sing ditemtokake:

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList.insert(2, 'yellow') print(colorsList)

Output:

['red', 'green', 'yellow', 'blue', 'orange']

Cara Mbusak Barang Saka Dhaptar

Sampeyan bisa mbusak item saka dhaptar kanthi nggunakake sawetara item:

remove() mbusak item sing ditemtokake


colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList.remove('orange') print(colorsList)

Output:

['red', 'green', 'blue']

pop() mbusak item ing indeks sing ditemtokake utawa mbusak item pungkasan yen ora ana indeks sing disedhiyakake

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList.pop(1) print(colorsList)

Output:

['red', 'blue', 'orange'] colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList.pop() print(colorsList)

Output:

['red', 'grenn', 'blue']

del() mbusak item ing indeks sing ditemtokake utawa mbusak kabeh dhaptar

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] del colorList[1] print(colorsList)

Output:

['red', 'blue', 'orange'] colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] del colorList print(colorsList)

Output:

Traceback (most recent call last): File 'pythonList.py', line 30, in
print(colorsList) NameError: name 'colorsList' is not defined

clear() ngilangi dhaptar

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorList.clear() print(colorsList)

Output:

[]

Cara Golek Panjang Dhaptar

Sampeyan bisa entuk dhaptar dawa kanthi nelpon len() fungsi, kayata:

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] print(len(colorsList))

Output:

4

Cacah Jumlah Barang sing Ditemtokake

Kita bisa nggunakake count() fungsi ing dhaptar kanggo entuk jumlah kedadeyan item sing ditemtokake ing dhaptar. Contone:

colorsList = ['red', 'green', 'red', 'orange'] print(colorsList.count('red'))

Output:

2

Cara Ngurutake Item saka Dhaptar

Ing kasus iki, sort() fungsi ngurutake dhaptar miturut abjad.

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList.sort() print(colorsList)

Output:

['blue', 'green', 'orange', 'red']

Urut Urut Pesenan Reverse

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList.sort(reverse=True) print(colorsList)

Output:

['red', 'orange', 'green', 'blue']

Cara Mbalikke Item Dhaptar

Kita bisa nggunakake, reverse() fungsi kanggo mbalikke dhaptar, kayata:

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] colorsList.reverse() print(colorsList)

Output:

['orange', 'blue', 'green', 'red']

Cara Nyalin Dhaptar menyang Dhaptar Liyane

Kita bisa nggunakake copy() fungsi kanggo nyalin isi dhaptar menyang dhaptar liyane.

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] newList = colorsList.copy() print(newList)

Output:

['red', 'green', 'blue', 'orange']

Cara Nggabungake Loro Dhaptar

Cara paling gampang kanggo nggabungake rong dhaptar yaiku nggunakake + operator. Contone:

colorsList = ['red', 'green', 'blue', 'orange'] numbersList = [1, 2, 3, 4] numbersAndColors = colorsList + numbersList print(numbersAndColors)

Output:

['red', 'green', 'blue', 'orange', 1, 2, 3, 4]