Siklus Urip Pangembangan Piranti Lunak - SDLC

Siklus Urip Pangembangan Piranti Lunak, utawa SDLC minangka proses sing digunakake kanggo ngembangake piranti lunak. Ana macem-macem tahapan utawa fase ing siklus urip pangembangan piranti lunak lan ing saben tahap, beda kegiyatan.

SDLC nggawe struktur kanggo tim pangembangan supaya bisa ngrancang, nggawe lan ngirim piranti lunak sing bermutu kanthi nemtokake macem-macem tugas sing kudu ditindakake Siklus urip nemtokake metodologi kanggo ningkatake kualitas piranti lunak lan proses pangembangan sakabèhé.

Tujuan saka proses SDLC yaiku supaya bisa ngasilake produk sing hemat biaya, efektif, lan kualitas tinggi.




Tahap SDLC

1. Analisis Kebutuhan

Siklus Urip Pangembangan Piranti Lunak diwiwiti karo tahap analisis persyaratan, ing endi para pemangku kepentingan ngrembug babagan persyaratan piranti lunak sing kudu dikembangake kanggo nggayuh tujuan. Tujuan fase analisis persyaratane yaiku njupuk rincian saben syarat lan priksa manawa kabeh wong ngerti orane katrangan kerja lan kepiye saben syarat bakal ditindakake.

Minangka praktik normal, uga ngrembug babagan kepiye saben syarat bakal dites lan dadi panguji bisa nambah nilai nalika melu rapat analisis sarat.


Gumantung saka metodologi pangembangan piranti lunak sing digunakake, beda-beda cara kanggo pindhah saka siji tahap menyang tahap liyane. Contone, ing model air terjun utawa V, fase analisis persyaratan disimpen ing dokumen SRS (Spesifikasi Syarat Perangkat Lunak) lan kudu dirampungake sadurunge tahap sabanjure bisa ditindakake.



2. Desain

Tahap sabanjure SDLC yaiku tahapan Desain. Sajrone tahap desain, pangembang lan arsitek teknis miwiti desain tingkat dhuwur piranti lunak lan sistem kanggo bisa ngirim saben syarat.

Rincian teknis desain dibahas karo para pemangku kepentingan lan macem-macem paramèter kayata risiko, teknologi sing bakal digunakake, kemampuan tim, alangan proyek, wektu lan anggaran ditinjau banjur pendekatan desain sing paling apik dipilih kanggo produk kasebut.

Desain arsitektur sing dipilih, nemtokake kabeh komponen sing kudu dikembangake, komunikasi karo layanan pihak katelu, arus pangguna lan komunikasi basis data uga perwakilan lan prilaku ngarep kabeh komponen. Desain kasebut biasane disimpen ing Dokumen Spesifikasi Desain (DSD)


3. Implementasi

Sawise syarat lan kegiatan desain rampung, tahap sabanjure SDLC yaiku implementasi utawa pangembangan piranti lunak. Ing tahap iki, pangembang miwiti kode miturut syarat lan desain sing dibahas ing fase sadurunge.

Admin database nggawe data sing dibutuhake ing basis data, pangembang front-end nggawe antarmuka sing dibutuhake lan GUI kanggo sesambungan karo back-end kabeh adhedhasar pedoman lan prosedur sing ditemtokake dening perusahaan.

Pangembang uga nulis tes unit kanggo saben komponen kanggo nyoba kode anyar sing wis ditulis, maneh mriksa kode, nggawe lan masang piranti lunak menyang lingkungan. Siklus pangembangan iki dibaleni nganti sarat.

4. Tes

Tes minangka tahap pungkasan siklus urip pangembangan piranti lunak sadurunge piranti lunak dikirim menyang pelanggan. Sajrone uji coba, panguji sing berpengalaman wiwit nyoba sistem kasebut kanthi ora cocog.


Penguji ngarahake nemokake cacat ing sistem uga verifikasi manawa aplikasi kasebut tumindak kaya sing diarepake lan miturut apa sing kacathet ing tahap analisis syarat.

Penguji bisa nggunakake skrip tes kanggo nglakokake saben tes lan verifikasi asil, utawa nggunakake tes eksplorasi sing luwih saka pendekatan adhedhasar pengalaman.

Bisa uga cacat diidentifikasi ing tahap uji coba. Sawise ditemokake cacat, panguji ngandhani pangembang babagan rincian masalah kasebut lan yen cacat bener, pangembang bakal ndandani lan nggawe versi piranti lunak anyar sing kudu diverifikasi maneh.

Siklus iki diulang nganti kabeh persyaratan wis diuji lan kabeh cacat wis didandani lan piranti lunak wis siap dikirim.


5. Penyebaran lan Pangopènan

Sawise piranti lunak wis dites lan ora masalah prioritas dhuwur tetep ing piranti lunak, saiki wayahe nyebarke produksi ing endi pelanggan bisa nggunakake sistem kasebut.

Sawise versi piranti lunak dirilis menyang produksi, biasane ana tim pangopènan sing ngatasi masalah pasca produksi.

Yen ana masalah ing produksi, tim kasebut bakal diwenehi informasi lan gumantung saka pira masalah kasebut, bisa uga ndandani perbaikan sing digawe lan dikirim ing wektu sing cendhak utawa yen ora nemen, bisa ngenteni nganti versi piranti lunak sabanjure.

Kesimpulan

Kabeh tahapan ing siklus pangembangan perangkat lunak sing wis ditemtokake ing ndhuwur ditrapake kanggo metodologi pangembangan piranti lunak apa wae, nanging durasi lan kegiyatan ing saben tahap gumantung apa sampeyan ngetutake metodologi pangembangan Model V utawa Agile.


Ing Agile, durasi ngirim piranti lunak sing digunakake biasane antara 2 nganti 4 minggu lan mula saben fase ing ndhuwur dicekak. Uga kanthi prigel, iku sawijining pendekatan tim kabeh ing endi para pangembang lan panguji melu lan kerja sama kanggo nggawe produk sing berkualitas.